Karta över Sydafrika

Karta över Sydafrika

måndag 18 april 2011

17 april

Per-Håkan väckte mig tidigt för vi skulle ut på safari. Vi väckte grabbarna och alla utom Edvin, som fick en smörgås att äta i bilen, åt en tallrik med yoghurt innan vi satte oss i bilen. Tjugo över sex körde vi in i reservatet, lite senare än vi tänkt oss.

Vi såg impalor, springbockar, gnuer och zebror. En av reservatets anställda körde förbi oss och sa ’följ mig, de har sett lejon lite längre fram’. Vi ökade farten och följde efter honom. Det var fler som hört var det fanns lejon för det var närmre femton fordon där. Efter en stund så såg Anton ett lejon, en hane, inne i det höga gräset. Den var inte lätt att ses men till slut hade vi sett den allihop. Nöjda så tänkte vi bara ta oss förbi alla fordon så vi kunde vända. Men när jag var på väg att köra om ett fordon så uppmanade chauffören mig att stänga av motorn. På vägen stod en ståtlig lejonhane. Han slickade sig på tassen, röt och sen kom han gående mot oss och passerade bilen på knappt en meters avstånd. Mäktigt!!!

Till slut kom vi därifrån och körde vidare. Vi såg minst tio giraffer, ett stort vårtsvin samt en fågel som heter frankolin och är en typ av hönsfågel. Nöjda med morgonen och rejält hungriga åkte vi tillbaks och åt frukost. Turen tog nästan fyra timmar men vi fick tyvärr inte se några elefanter som vi hoppats på, men kanske i eftermiddag.

Efter frukosten vilade vi lite, eller grabbarna såg på TV medan jag och Per-Håkan vilade. Strax efter klockan tolv gick vi ner till poolen där vi solade, badade och simmade. Vid halv tre återvände vi till stugan för att duscha av oss innan vi åter skulle ut på safari. Innan vi åkte ut åt vi upp tårtan sam var kvar från igår.

Denna gång skulle det bara bli en kort tur på två timmar då parken stänger halv sju men vi planerade vara ute till klockan sex. Vi körde och vi såg giraffer, giraffer och giraffer. Jag körde nästan in i en, men vi såg inga elefanter. Däremot såg vi röd gnu, gnuer, Frankolin-fåglar, noshörning, zebra och impala. Efter ett tag frågade vi de vi mötte om de sett några och det hade de, för en kvart tjugo minuter sedan längre bort i backen på höger sida. OK, vi for dit men då vi passerat området där de andra sett elefanter hade vi fortfarande inte sett några.

Klockan var dessutom över sex så nu var det till att gasa på för att hinna ut innan grindarna stängdes. Men plötsligt står det en ELEFANT på vägen framför oss och går mot oss. Jag tar fram kameran medan Per-Håkan säger BACKA. Han får fotografera (dåliga bilder för nu är det ganska mörkt ute) medan jag backar undan. Elefanten är stor och det gäller att ha respekt för dem. Vi är ju i deras område och det är faktiskt vilda djur. Men den lämnar vägen så vi vågar köra förbi och fortsätter för att hinna. Parken stänger ju om tjugo minuter och vi ska köra närmre sex kilometer innan det. Maxhastigheten inom området är 40 km/h så det går inte så fort. Förresten så emellanåt lämnar vägarna en del att önska.

Dags att bromsa igen. Denna gång för en brun hyena (nu har vi sett två av nitton) som går över vägen. Vi fotograferar denna också (man ser glittrande ögon på bilden). Sen är det bara att köra på och vi hinner ut ur parken men någon minuts marginal. Otroligt vi fick se en elefant på nära håll och en brun hyena!!!

Upprymda gick vi till restaurangen. Ikväll skulle vi ha efterrätt, detta måste firas. Jag och Per-Håkan åt grillspett av kudu, impala och krokodil medan grabbarna varierade sig och tog, ja just det, pasta. Men grabbarna blev så mätta att de inte ville ha någon efterrätt. Så de avstod medan vi vuxna tog vars en Irich Coffee innan vi återvände till stugan.

På en av TV-kanalerna visade de Spiderman 3 som grabbarna tittade på innan de gick och lade sig. Innan Viktor somnade sa han att jag var bra på att nästan köra på vilda djur. Det har varit en otrolig dag. Så mycket djur och så mäktigt att ha sett dem på så nära håll.

Nu har vi sett nästan alla djur vi hoppats på. Grabbarna vill se vilda leoparder och geoparder, dessa har vi bara sett i häng. Sen vill vi alla se den svarta noshörningen. Den är mindre än den vita och betydligt sällsyntare. Imorgon väntar en dag med nya äventyr. Kanske har vi tur imorgon och får se något nytt djur…

3 kommentarer:

 1. Vi följer er resa med spänning!!!
  Giraffer, giraffer och åter giraffer så långt ögat når. Vi förstår att det är vardagsmat för er, hihi. För oss är koltrast vardagsmat!!
  Njut och upplev!!!

  SvaraRadera
 2. Vilken tårta. Vi åt också tårta för att fira Viktor. Nu har ni sett elefanten och det har nog varit en STOR upplevelse. Vi har det varmt här idag +15 och knopparna på träden har slgit ut. Men några vilda djur har vi inte. Jo, kanske några katter. Fortsatt trevlig resa och kramar.

  SvaraRadera
 3. Vi har följt eran blogg med spänning! Vad roligt med alla vilda djur och äventyr!!! Stort grattis till Viktor från oss i efterskott! Ha det jättebra på era sista dagar på resan! Välkommen hem snart till + 9 grader, små snöhögar, ekorrar, huggormar oupplockade hundbajshögar och annat spännande. Kram från Ludwig med familj

  SvaraRadera