Karta över Sydafrika

Karta över Sydafrika

lördag 23 april 2011

20 april

Vaknade av att Per-Håkan gjorde sig redo att göra sin löprunda. Men när jag gick upp så hade han inte kommit iväg. Han tyckte att det varit så jobbigt igår att bli påhoppad av försäljare så han ville inte riskera det på sin runda.

Istället latade vi oss lite, Per-Håkan läste, jag löste korsord och grabbarna spelade på datorn. Sen gick vi för att äta frukost. När vi var klara gick vi till receptionen för att höra när deras bilar gick till fallet. Men det är lågsäsong så det gick inga bilar utan vi fick ta en taxi. Det är inte mer än två kilometer dit men vi tänkte att det går nog snabbare än om grabbarna ska gå.

Taxin kom och vi åkte dit, välklädda med regnjackor allihop. Ha, ha ,ha. Vilket fall, det var otroligt häftigt och stort. Det forsade vatten, det stänkte vatten och det regnade vatten. Inom tre minuter var vi dyngsura, överallt utom under regnjackan. Ett tips om ni någon gång ska till Viktoriafallen så ta på er badkläder och flip-flop och ta med er en plastpåse med torra kläder och en handduk. I alla fall om det är högvatten som nu. Sikten var emellanåt nästan obefintlig. Det var vattendroppar överallt. Men vad häftigt samtidigt. Vilka krafter är det inte i allt detta vatten.

När vi kände att vi sett tillräckligt så gick vi därifrån. Vi beslutade oss att inte ta taxi därifrån utan gå, men förhoppning att torka lite grann. När vi passerade centrum så började försäljarna dyka upp. Men de gav sig strax när de insåg att vi inte var intresserade och alldeles för blöta för att köpa något. I en trädgård var det fullt med babianer som en vakt försökte köra ut. Det slutade med att babianhanen (ledaren) öppnade grinden och sprang efter vakten, som sprang till sin kompis. Då fortsatte babianen över vägen och in i en ny trädgård. Den var högre än en schäferhane. Ingen liten pjäs att bråka med.

Tillbaks på hotellet tog vi av oss de blöta kläderna och gympaskorna (någon smarting föreslog rejäla skor då vi skulle gå en del, avslöjar inte vem hon är). Vi beslutade att äta lunch på hotellet och sedan bada innan vi gick till marknaden. Sagt och gjort, vi åt burgare allihop innan vi intog poolen.

Grabbarna var i vattnet nästan konstant i två timmar. Per-Håkan varierade läsning (han har börjat på min bok, Hundraåringen som…) med några dopp och jag solade och simmade några längder (fem simtag per längd). Det var skönt att slappa när det är så är varmt. När man ska sola så när man väl lagt sig till rätta så började svetten lacka. Skönt med bara 24 grader varmt i poolen.

Sen gick vi ner till marknaden där försäljarna flockades runt oss. Grabbarna prutade, vi prutade och köpte en del. Det är lite knepigt när man handlar för de har nästan ingen växel utan vill att man köper något mer istället. Man måste vara bestämd och hoppas på att försäljaren accepterar ett nej. Det var svårt att komma därifrån pga alla försäljarna. Till slut sa vi att nu får det vara nog och gick därifrån.

Nja, nästan för de förföljde oss en bit innan de gav upp. Men sen kom nästa gäng och vi hade sällskap ända till hotellet. Innan vi kom fram så dök en av marknadsförsäljarna upp. Det visade sig att en tjugo-dollarssedel vi betalt med var gammal och därför kunde de inte växla in den på banken. Han ville byta till en nyare. Men vi hade ingen så vi provade att betala dagens obetalda lunch, men de hade ingen växel så det gick inte. Vi hade en tio-dollarssedel så vi provade köpa en ny dricka i baren, men då skulle de skiva upp det. Det slutade med att Per-Håkan följde dom till en affär där han köpte en dricka och fick växel så försäljarna kunde få två tio-dollarssedlar. De gick nöjda därifrån.

Det är stor skillnad mellan Sydafrika och Zimbabwe. Här är de fattigare och mer påflugna. Edvin träffade dock en trevlig försäljare, som han ville ta med till hotellet, redan igår som han fick en elefant av. Idag kände vi oss manade att handla av honom vilket vi också gjorde. Försäljaren sa att när vi kom hem så tyckte han att vi skulle kalla Edvin för Rhino (noshörning) för han påminde om en sådan.

Trötta efter dagen avslutade vi med att äta middag på hotellet igen, alltför trötta för att gå utanför hotellet och eventuellt möta försäljar-mobben en gång till. Kvällen avslutades med att grabbarna spelade dator medan jag och Per-Håkan packade ner allt vi köpt under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar