Karta över Sydafrika

Karta över Sydafrika

söndag 10 april 2011

9 april

 En ny dag gryr, tidigare än vanligt. Per-Håkan springer en runda och vi andra slappar eller sover. När han kommer tillbaks så berättar han att han sett både krokodiler och flodhästar så nu är vi andra avundsjuka.

Efter frukost bestämde vi att åka ut till Isimangaliso Wetland Park Lake St Lucia. Det är ett naturreservat som ligger här. Värden delade ut några varningar till innan vi åkte. Han visade oss en bra bok med bilder på de djur som kan tänkas finnas här och uppmuntrade oss att köpa den. Per-Håkan har tittat efter en fågelbok sedan vi kom hit, men de har varit så tjocka och dyra. Denna var tunn, överskådlig och billig så vi köpte en sådan innan vi åkte in i parken. Vi hade tagit med oss en kylväska med lite mat så vi skulle klara oss några timmar.

Visst fick vi se djur. Det tog över fyra timmar att köra den 3,5 mil långa vägen ut till där vägen vänder. Snitthastigheten låg på 20 km/h. Djuren vi såg var antiloper (kudu, rödbock, vattenbock, bushbock, röd duiker), Burchell’s zebra,randig mungo, apor (grön markatta, Samango apa), bushpig, vårtsvin, fåglar (sekreterarfågel,  Burchell’s coucal (typ törnskata), bronsfläckig duva, lilabandad solfågel), buffel, flodhäst, dyngbagge, syrsa och vit noshörning (på tre meters håll) och mängder med fjärilar (decimeter stora) och en massa andra insekter.

Det som känns lite konstigt är att vi kan de engelska namnen men inte de svenska. Nu börjar engelskan nästan kännas naturlig precis som vänstertrafiken. Men idag när vi såg en av noshörningarna så önskade jag faktiskt att det var högertrafik, nu körde jag mitt i vägen för att komma lite längre ifrån den.

När vi kom längst ut på området kunde vi lämna bilen och gå ut och svalka oss i Indiska Oceanen. Grabbarna fick på sig badbyxor, tur var väl det. Därifrån fick vi köra fört (typ 40 km/h) för att hinna ut ur parken innan de stängde klockan sex. Trots det hade vi sett en hel del djur dock ingen leopard som vi hoppats på.

Väl hemma tog grabbarna och badade i badkaret för att bli av med all sand de samlat på sig
I dag. Sen blev det finkläder och en tur i bilen för att se om vi såg några flodhästar, som går upp och betar gräs på nätterna. Vi såg en på håll. Vi åkte tillbaks till rummet och parkerade bilen där innan vi gick ner till huvudgatan.  Där hittade vi en restaurang som vi gick in på och åt. Edvin tog pasta, Anton och Viktor tog burgare medan jag och Per-Håkan tog 350 g rump-steak med räkor. Vi såg dock aldrig till några räkor, varken på tallriken eller på notan.

Vi hade delat på en flaska vin så grabbarna fick följa oss hem. Vi såg dock inga flodhästar på vägen, tyvärr eller som tur var, kan inte riktigt bestämma mig. Sen var det sängdags klockan var mycket, nästan halv elva. Imorgon är en ny dag med nya äventyr.

1 kommentar:

  1. Prata om att få se djur på nära håll. Klart att man blir avundsjuk av att läsa om allt detta. Jag kan tala om att min första solbränna har jag fått. Ingen sololja nej. Så det känns. Annars har jag bara hör och sett koltrasten och duvorna är på g. Jo! En hummla och några bin som samlade necktar från påskliljorna.De har kommit upp. Njur och vi hörs. Kramar

    SvaraRadera