Karta över Sydafrika

Karta över Sydafrika

onsdag 6 april 2011

2 april 2011

Idag är sista hela dagen i Stellenbosch. Gissa vad Per-Håkan gjorde i morse? Sprang, som vanligt. Jag var uppe och skriv lite till vår blogg innan han kommit tillbaka. Vi väckte grabbarna och gick för att äta frukost.

Vår värd frågade vad vi skulle göra och tipsade oss om en ap-park som låg en bit bort. Då vi inte planerat något så tyckte vi det var en bra ide. Vi fick en färdbeskrivning och sen gick vi till rummen.

Vi hade en del smutstvätt, bland annat grabbarnas skjortor. Vi tvättade och sen gjorde vi som jag lärt av min mamma. Att ’snabbtorka’ tvätten genom att vrida den i en handduk. Den blir relativt torr men behöver ändå torka en dag eller två för att bli riktigt torr.

När tvätten var avklarad så åkte vi iväg. Vi körde och vi körde men hittade inte avfarten. Efter närmre 4 mil så bestämde vi att det var dags att vända. Vi tittade noga på tillbakavägen men på grund av en olycka blev vi omdirigerade så vi kanske missade den. Vi åt i alla fall lunch på en McDonald i Gordon’s Bay. Grabbarna nöjda och alla mätta. Sen for vi tillbaks till Stallenbosch där vi planerade gå på leksaksmuseet.

Men, det är ju lördag och det var troligen stängt. Det verkade pågå någon form av fest där. Uppklädda människor, dukade bord utomhus så vi gick vidare. På morgonen när Per-Håkan varit ute och sprungit så var han vid idrottsplatsen på universitetet. Där var full verksamhet så han frågade vad som skulle hända här under dagen. Det skulle vara någon form av skoltävling där de bland annat tävlade i landhockey, rugby och någon variant av basket.

Vi gick dit och vad kan man säga om rugby. Ta bollen och bilda hög. Ja, det är inte min typ av sport. Det var dock trevlig stämning. Vi tittade lite på landhockey och det är också en konstig sport. Alla ser så sofistikerade ut i stiliga dressar och springer och slår på en boll med en konstig klubba. Och basketvarianten var minst lika knepig. Ingen ’vägg’ bakom korgen och när de stod under korgen så stod alla still och väntade på att kastaren skulle ta sats och skjuta bollen i korgen. De fick inte studsa bollen heller. Nä, tacka vet jag vanlig basket, ishockey och fotboll.

På väg tillbaka gick vi genom centrum för att ta en fika. Anton tog en flatjack, dvs en pannkaka med glass, Edvin tog en glass, Viktor ville inget ha och jag och Per-Håkan tog vars en Caffe Latte och delade på en muffins. Men vilken tokig muffins. Det hade beställt en chokladmuffins och den serverades med smör, jordgubbssylt och riven cheddarost. Knepig kombination kan tyckas. Vi skippade smöret men det var faktiskt gott med både jordgubbssylten och cheddarosten. Edvin fick en jättekula med glass så Viktor fick hjälpa honom att äta upp den.

På hemvägen har de några marknadsstånd där de säljer afrikanska hantverk. Jag har sett en sak där som jag var lite sugen på att köpa. Efter att försäljaren berättat hur han gjort den, hur lång tid det tagit att göra den, hur gammal han var när han började med hantverket samt hur mycket dyrare den var i affärerna så lyckades han övertala oss att köpa den. Eller, rättare sagt Per-Håkan köpte den och jag fick den i försenad födelsedagspresent.

Jag och Edvin gick till rummen där han fick titta på Pororo-filmen han fått på Max på Arlanda medan jag läste i min nya bok ’Hundraåringen..’. Det gäller bara att inte läsa för mycket åt gången. Den ska ju räcka någon vecka till.

Per-Håkan, Anton och Viktor gick en sväng på stan för att se om de kunde hitta en rugbyboll. De hittade visst en till slut, för 200 rand. För dyrt så de kom tillbaks tomhänta.

Lite mer slappande, filmtittande och en snabb sväng ner till Internet-cafeet var det som behövdes för att vi ska må bra en lördag som denna. Jag myntade ett visdomsord ’en burgare om dagen håller barnen nöjda på resan’. Sen bytte vi om (inga skjortor till grabbarna denna tvättdag).

Vi vuxna hade bestämt att vi skulle gå ner till St Elmos, en pizzeria, och äta middag. Främst för att det är så enkelt när alla hittar något de gillar men även för att de varit så duktiga igår. Men de hade ingen servering där så vi gick en sväng för att se om det fanns något annat ställe att äta på. Men tyvärr hittade vi inget så vi gick tillbaka till St Elmos och beställde pizza och köpte dricka som vi sen gick hem på rummen och åt.

Medan vi väntade på att pizzorna skulle bli klara satt jag kvar på pizzerian och bläddrade i en gratistidning medan Per-Håkan och grabbarna gick till grönområdet intill och sprang av sig. På rummen har vi en stol och en bardisk. Anton satte sig i trappan (det finns två trappsteg), jag och Per-Håkan stod upp medan Viktor och Edvin delade på stolen. Vi var rejält hungriga för maten tog snabbt slut.

Läxläsning, dagboksskrivning samt sagostund avslutade denna dag. En dag i lathetens tecken vilket är välbehövligt för att vi alla ska må bra.

Imorgon åker vi till Oudtshoorn för nya äventyr.

1 kommentar:

  1. Hejsan. Kul att det fungerar nu. Har sett att även majlen kommit fram. Idag har vi tittat på vad som finns att se och göra i Knysna via dator. Helt underbara bilder och vyer. Hoppas att ni får uppleva detta i verkligheten. Ser att ni ska ut och flyga i morgon. Kom i god tid. Spännande att få se Afrika från luften. Ha det så bra. Kramar.

    SvaraRadera