Karta över Sydafrika

Karta över Sydafrika

onsdag 6 april 2011

3 april 2011

Denna morgon skulle vi lämna Stellenbosch. Det har varit en trevlig vistelse där. Per-Håkan tog sin dagliga löprunda medan jag började packa. Innan frukost hade vi ställt ut det mesta i bilen och var nästan redo för avfärd.

I Stellenbosch fanns fina löpvägar ovanför sportakademin (där Svenska friidrottslandslaget ligger på vintrarna). Här uppe fanns både rödstjärtar, svartvita flugsnappare och varfågel, så man kände sig nästan som hemma. Fick även se stenfalk och någon vråk. Varje morgon kom vita hägrar flygande i hundratal som en snöstorm som drev in över rugbyplanerna och intog dom innan rugbyträningen började. De hade sällskap med några ibis och gäss. I skogarna växte förutom Cembratallarna även Accasia och Eucalyptus som importerats in under 1800-talet från Australien – P-H.

Vi åt frukost i lugn och ro innan vi packade in det sista och checkade ut. Klockan hade inte hunnit bli mer än kvart över nio. Dagens etapp var beräknad till ungefär 39 mil. Så det var bäst att starta tidigt. På vägen ut ur Stellenbosch så tankade vi på en Caltex-mack. Strax innan så såg jag en kille med GPS (kunde inte se om det var en Leica eller en Trimble) som höll på att mäta vid trottoarkanten, det såg så ut i alla fall. Men det är söndag, tror jag i alla fall, och då borde väl de flesta vara lediga. Men allt verkade öppet som vanligt. Knepigt.

Vi följde den färdbeskrivning vi fått av resebyrån. Efter två och en halv timme och 15 mil så stannade vi för lunch i staden Robertson (där vinet kommer ifrån). Här hittade vi ett ställe som serverade mat som passade alla och som hade en lekplats. Med tanke på hur lite grabbarna rört sig så behövde de rasta av sig.

Vi fortsatte sedan längs R62. Nu har jag blivit så ’skicklig’ på att köra på vänster sida att vi satte på radion. Men där fanns inget som dög åt grabbarna så vi satte in en av de CD som vi tagit med oss. Vi har ett CD-etui sedan tidigare som vi tog med, men utan att kolla vad som var i den. Men det var rätt kul att lyssna på Doris och Knäckebröderna.

När vi kom fram till Oudtshoorn var här en stor konst-festival. Det innebar att den färdväg vi fått beskriven var avstängd. Men efter att ha frågat en trafikpolis så kom vi rätt i alla fall. Vi fortsatte genom Oudthoorn och nästan 14 km utanför låg vårt hotell, De Opstaal. Vilket ställe! De hade uppgraderat våra rum så vi fick två rum, ett till grabbarna och ett till oss vuxna, med en farstu mellan. Det större är ca 30 m2 och har ett stort badrum med dusch och bubbelbad samt en toalett på 8 m2 i ett utrymme innanför. Det mindre rummet är bara 20 m2 och har även det ett badrum med bubbelbad, dusch och en liten toalett. Det finns också en pool på området. Äntligen ska jag få simma.

Vi checkade in och for sedan tillbaks till Oudtshoorn och tittade på festivalen. Men främst för att få i oss lite mat. Vi hittade ett stånd som sålde burgare av gigantiska mått. De var nästan 20 cm i diameter. Vi åt med god aptit, en del av oss i alla fall. Viktor åt strips och Edvin ville bara ha brödet. När vi var klara ställde jag ifrån mig tallriken för att söka efter en papperskorg. Jag hittade ingen men när jag kom tillbaks så hade några småkillar fått lov av Per-Håkan att ta de rester som jag inte orkat äta upp. Vi gjorde likadant med allas rester. Småkillarna blev glada och vi slapp söka efter papperskorg.

På vägen tillbaks till bilen så köpte vi godis. Grabbarna påtalade att de inte fått något igår. Det var plockgodis vi köpte. Efteråt kan vi konstatera att löviktsgodis är dyrt. Vi hade betalat 180 Rand för maten och 210 Rand för godiset.

När vi körde tillbaks till hotellet så hade det blivit mörkt. Väl tillbaks så bytte jag, Viktor och Anton om och gick ner till poolen för att bada. Det är mysigt när det är mörkt ute. Vattnet var inte det varmaste, solen värmer upp vattnet på dagen. Men vi hade kul. De andra stannade kvar på rummet och Edvin provade bubbelbadet. När jag och grabbarna kom tillbaka så fick han sällskap av sina bröder. De bubblade ett tag innan de duschade och tog på sig pyjamas (läs kalsonger).

Grabbarna gick in på sitt rum och la sig i sängarna och åt godis och tittade på Spiderman. Den sändes på en av kanalerna, engelskt tal och ingen svensk text. Jag och Per-Håkan gjorde nästan likadant. Fast vi valde en annan film. Sen blev det tandborstning för alla utom Edvin som hunnit somna. Slut på ännu en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar